Sri Meenakshi tempel, Madurai, India

Sri Meenakshi tempel, Madurai, India

De tempels in Zuid-India zijn ongeloofelijk mooi. Ze zijn heel kleurrijk, meestal zijn het complexen voorzien van een aan elke zijde geplaatste toegangstoren, een Gopuram. Deze torens bestaan uit een geheel van kleine beelden van goden, gedinnen, demonen, allemaal geschilderd in de felste kleuren. Het is moeilijk te zeggen welke tempel het mooiste is, maar als ik er dan toch al 1 moet kiezen, ga ik voor de Sri Meenakshi Tempel in Madurai. Madurai is de belangrijkste tempelstad en bedevaart plaats van Zuid-India. De tempel trekt dagelijks duizenden gelovigen uit geheel India. De tempel ligt in het centrum van de oude stad en is ongeveer 400 jaar oud, maar zijn historie gaat veel verder terug, het is gebouwd op de plek van een veel ouder heiligdom uit de 6e eeuw voor Christus. De tempel is gewijd aan de godin Meenakshi die getrouwd is met de god Shiva. Het huwelijk wordt jaarlijks gevierd waarbij de beelden van de godin en de god op houten karren door de stad worden gereden.

gopuram MaduraiHet ommuurde complex beslaat ongeveer 6 ha, heeft in elke windrichting een ongeveer 50m hoge toegangstoren, binnen het complex staan ook nog 8 torens, een markt waar oa offergaven en godenbeelden verkocht worden, een heilige vijver, de Gouden Lotusvijver waar gelovigen hun zonden kunnen wegwassen, een aantal heiligdommen, het hoofdheiligdom mag alleen door hindoes betreden worden.
Binnen het complex heerst een enorme bedrijvigheid, waar je met gemak uren kunt doorbrengen. Ik ben er een aantal keren overdag en twee avonden getuige van geweest. Tempelbezoekers laten zich zegenen door de tempel olifant, je legt een muntje in de slurf van de olifant, waarna de olifant de slurf op je hoofd legt, en er kan je niets meer gebeuren. De bedevaart gangers gooien met boterballetjes naar een beeld van de god Shiva. De boter smelt op het beeld waarna Shiva de boter tot zich neemt. De gelovigen brengen hun offerwaren naar 1 van de hogepriesters. Deze offerwaren bestaan meestal uit bloemenkransen en een kokosnoot. De kokosnoot wordt door de priester kapot geslagen, de kokosmelk wordt over een heilig beeld gegoten waarna de gelovigen weer hun zegening ontvangen. Tijdens een dagelijkse ceremonie, ongeveer 21.00h, worden de twee beelden van Meenakshi en Shiva herenigd, waarna ze naar hun slaapplaats gebracht worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *