Rode zee, Egypt

Elphinstone reef,

Elphinstone reef is een rif dat 20 km uit de kust ligt in het zuiden van Egypte nabij Marsa Alam. Je gaat duiken op dit rif om haaien te zien en dan vooral hamerhaaien. Het rif is een koraalkolom met steile wanden die tot grote diepte doorlopen. Aan de noord en zuid zijde van het rif bevindt zich een plateau op een diepte van ongeveer 35 meter. Er is bijna altijd sprake van harde tot zeer harde stroming.
Na het te water gaan moesten we onszelf zo snel mogelijk naar een diepte van 35 meter laten zakken om op het noord plateau te geraken. Als je te traag bent, mis je door de sterke stroming het plateau.

shark

Ik heb op het rif twee duiken gemaakt. Tijdens de eerste duik geen hamerhaaien gezien, wel een white-tip reefshark. Verder wemelde het op het rif van de vissen, allerlei soorten, teveel om op te noemen. Noemenswaardig is nog wel een redelijk grote nieuwsgierige Napaleon. Tijdens de tweede duik, een dag later, twee hamerhaaien gezien.

Wrak van de Thistlegorm,

De Thistlegorm is waarschijnlijk één van de meest bekende wrakken van de Rode Zee. Het Britse bevoorradingsschip werd tijdens zijn derde reis in 1941 door een Duitse bommenwerper tot zinken gebracht. Het wrak van het schip is in de jaren 70 door de Franse ontdekkingsreiziger Jaques Cousteau ontdekt, en is tegenwoordig een populaire duikstek. Het wrak ligt een aantal uren varen uit de kust van Sharm El Sheik op een diepte van 19 tot 31 meter.
Op het moment van de bombardering stonden de ruimen van de Thistlegorm vol met militaire vrachtwagens, motorfietsen, wapens, munitie, kleine tanks en zelfs treinwagons met twee locomotieven. Daar is nog steeds erg veel van overgebleven met uitzondering van de achterste ruimen. Daar kreeg het schip indertijd een voltreffer te verwerken. Door de kracht van de daarop volgende explosies van de met munitie gevulde ruimen brak de Thistlegorm in tweeën en zonk vrijwel onmiddellijk naar de zeebodem.

Thistlegorm nu

Ik logeerde in een bedoeinenkamp in Shark’s Bay op 10 km van Sharm El Sheik en moest 3 uur ’s nachts melden bij de boot waarmee we naar de Thistlegorm zouden varen. Tijdens de tocht heb ik mijn nachtrust aan dek van de boot volbracht en nog de zon over de Rode Zee zien opkomen. Op het moment dat we bij het wrak arriveerden, ongeveer 8 uur ’s morgens, lagen er reeds een stuk of 10 boten met duikers. De stroming rond het wrak kan enorm hard zijn. Op het moment dat ik er was viel het mee. Wel was het nodig om via, een aan het wrak bevestigde lijn, naar het schip af te dalen. Zou je dit niet doen dan zou je door de stroming te ver van het wrak vandaan meegenomen worden.Ik heb twee duiken bij het wrak gemaakt. De eerste duik rondom het schip, je zwemt over de boeg, achter het schip rond de enorme schroef, rond een locomotief die naast het wrak in het zand staat, je ziet nog de mitrailleurs op het dek staan en er slingert nog munitie rond. Rondom het schip zie je ook veel redelijk grote vissoorten, scholen barracuda’s, batvissen, baarzen. Tijdens de tweede duik zijn we de ruimen ingegaan. In de ruimen herken je nog de jeeps, rijen Norton motoren en zie je grote scholen glasvisjes. Het waren twee spectaculaire duiken, zeker omdat het mijn eerste wrakduiken waren.

nortons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *