Cuba april-mei 2009

Cuba april-mei 2009

Jawel Cuba dus, het land van de Cuba-libre’s,

Maar ook het land met nog een communistisch systeem waar de overheid alles controleert, telt of regelt. De mensen verdienen allemaal even weinig, rond de 20 euro per maand, ongeacht of je nu taxi chauffeur of bv longarts bent, en de boodschappen zijn even duur als in Nederland. Dus de mensen doen (illegaal) van alles om op de een of andere manier wat extra centen te verdienen. Als je bv in een restaurant werkt en je hebt een biefstuk en je snijd hem door het midden, heb je 2 biefstukken. De eerste die je verkoopt zit in Castro’s telling maar de tweede……………. Krijg je als toerist wel een klein biefstukje natuurlijk.
We zijn gestart in de hoofdstad Havana, koloniale stad met grote vervallen gebouwen met prachtige pleinen. Bijna alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand in Havana Centro en Havana Vieja.

Oude auto’s in het centrum en het Capitolio. Een exacte copie van het Capitol in Washington maar dan net iets groter. De oude auto’s zijn super en worden noodgedwongen rijdend gehouden. Je mag in Cuba geen auto kopen, tenzij je een hoge functie en verscheidene vergunningen hebt, of de auto moet van voor 1959 zijn. De “discussiebanken” in Central parque; het lijkt alsof deze mannen elke dag ruzie staan te maken maar niets is minder waar. Ze zijn alleen maar aan het discussiëren over de Baseball uitslagen, de grootste sport in Cuba.

Vinales

Na Havana naar Vinales. Het is een gebied dat een beetje weg heeft van het Chinese karstgebergte. Na erosie van het zachte gesteente en modder zijn deze ronde heuvels overgebleven die vol zitten met grotten en gaten.Cuba (23)Een wandeling gemaakt waarbij we bij Ronaldo terecht kwamen. Het eerste wat hij vroeg (wat we konden verstaan tenminste) was of we een sigaar wilden en of hij groot of klein moest zijn. De sigaren werden ter plekke gedraaid en smaakten uitstekend. Niet zo scherp als de sigaren hier in Holland.

Vervolgens naar Trinidad. Rechts bovenin naast de kerk zie je nog net het begin van de trappen die leiden naar de Casa de la Musica. ’s Avond stond er op de trappen een salsa band te spelen en er werd volop gedanst. Na 24h werd het feest verplaatst naar de Casa de la Musica. Behalve op 30 april. Om kwart voor 12 verscheen er een politiemacht die de trappen en het plein schoon veegde. Geen tijd meer om te dansen want om 05:30h moet de bevolking vrijwillig-verplicht in de 1 mei parade meelopen. Als je niet meeloopt kun je de dag erna wel eens een veel minder leuk baantje hebben of misschien wel helemaal geen baan meer hebben.

Na de Cubaanse revolutie is Che Guevara een aantal jaren in Cuba gebleven waar hij verschillende officiële functies heeft bekleed. Vervolgens is hij in de jaren 60 naar Bolivia gegaan om weer revolutie te voeren. Hij is daar door de Amerikanen (door wie anders) gedood. Zijn lichaam is een jaar of 10 geleden naar Cuba gebracht en om hem te eren is er in Santa Clara een memorium met museum voor hem en enkele andere revolutionairen gebouwd waar zijn lichaam in een nis is bijgezet.Cuba (5)Varadero, 20 km spierwit zand volgebouwd met het ene all-inclusive resort (gelukkig wel laagbouw) na het andere, met een turquase blauwe zee. Niet het echte Cuba, maar om even bij te komen, toch wel lekker.       Met ’s avonds een prachtige zonsondergang.

En op het eind weer Havana.

Gelogeerd in een Casa Particulara bij een Cubaanse familie. Na 4 nachten werd er afscheid van me genomen alsof ik een familielid was wat een jaar naar het buitenland gaat. Kreeg een paar dikke smakkers van “Ma”.

 

en dan ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *