China 2006

Beijing

Beijing, grote stad, smog, fietsend door de stad lijkt het alsof er geen regels zijn. Wel indrukwekkend. Natuurlijk de grote muur en de verboden stad. Jammer dat de verboden stad momenteel gerestaureerd wordt, waardoor het mooiste gedeelte niet toegangkelijk was. En natuurlijk het Tiananmenplein, wie herinnert zich het niet het beeld van een student die een legertank tegenhoudt.
De grote muur, overweldigend. Niet 1 muur meer, die geheel China doorkruist, maar bestaat nu uit een aantal losse gedeelten, waarvan sommige stukken zijn gerestaureerd. Er wordt gezegd dat dit het enige door mensen gemaakte bouwwerk is, dat vanuit de ruimte is te zien. De eerste Chinese astronaut heeft dit fabeltje meteen uit de wereld geholpen.
Deze reis heeft Henry met Pieter gemaakt. We hebben meteen na aankomst een fiets gehuurd en hebben hier de stad mee doorkruist, van verboden stad tot Lama tempel, door de hutongs met zijn smalle straatjes en over de brede boulevards. De weg vragen was niet altijd eenvoudig. Zelfs in Beijing zijn ze het Engels niet machtig. Je moet al blij zijn als ze hello en bye kunnen.

China grote muurXi’an
Je gaat naar Xi’an toe om het nabijgelegen terracotta leger te bezoeken. Het terracottaleger is in 1974 ontdekt door een paar boeren die een put aan het graven waren. Het bestaan van het leger was nergens opgetekend, dus was het verloren gegaan. Het bestaat uit meer dan 8000, uit gele klei gebakken, levensgrote soldaten en paarden, die oorspronkelijk levendig beschilderd waren. Ze staan in drie grafkelders, die overdekt zijn geweest met houten daken met een laag aarde er overheen. Niet één figuur is hetzelfde, iedere soldaat heeft een unieke uitdrukking. Het leger is overdag te bezoeken, ’s nachts zijn de archeologen nog met de opgravingen bezig, en is één van China’s grootste publiekstrekkers.
Xi’an heeft verder nog een mooie moskee, een klokketoren, trommeltoren en is omringd door oude stadsmuren, maar de grootste attractie blijft het terracottaleger.
1 nadeel, in de bus is de portemonnee van Pieter gerold. Dit verwacht je niet in China, maar helaas, toch gebeurd. Zo zie je maar weer, zelfs in een land waar iedereen vriendelijk is, zit er altijd 1 tussen die je spullen probeert te stelen. Verder nergens last van gehad, zelfs in de nachttreinen kun je gerust gaan slapen en hoef je je spullen niet continue in de gaten te houden.

China terracottalegerXiahe
Xiahe is een dorpje dat ligt op een hoogte van 3045 meter in het zuidwesten van de provincie Gansu in de Gannan Tibetaanse Autonome Prefectuur. Er wonen 150000 mensen, voornamelijk Tibetanen. Het heeft gemiddeld 55 vorstvrije dagen per jaar en een gemiddelde jaartemperatuur van 2,6 graden C. Dat bleek ook wel, ik heb na aankomst meteen maar een winterjas aangeschaft.
De grootste trekker in het dorp is een groot Tibetaans klooster, het Labrang klooster. Het is het belangrijkste klooster van de Gelukpa sekte (de gele hoed sekte). In hoogtijdagen woonden er 4000 monniken, tijdens de culturel revolutie is dit aantal geslonken tot een paar honderd. Inmiddels wonen er weer 1200 monniken. Je kan je vrij bewegen in het klooster, je kunt er met gemak enige uren door brengen, maar wil je de belangrijkste gedeelten van het klooster zien, zul je met een door een monnik gegidste tour mee moeten gaan.
De omgeving van Xiahe is overweldigend, hoge besneeuwde bergtoppen en grote groene graslanden met kuddes schapen en yaks. Ik heb hier een mooie wandeltocht in de bergen en een prachtige fietstocht naar de graslanden gemaakt. Tijdens de fietstocht zijn we uitgenodigd door een yak herder om in zijn hutje een “overheerlijke” kop yakboterthee te drinken.

China Xiahe schapenChengdu
Chengdu is een geweldige stad. Het is de hoofdstad van Sichuan en heeft slechts 11 miljoen inwoners. Nu verwacht je dat er over zo’n stad een smog deken hangt, maar niets is minder waar. Alles rijdt op elektriciteit, auto’s, bussen, taxi’s, scooters….. en ze toeteren er ook nog eens niet, dus het is erg rustig. Huur een fiets en geniet van deze super stad.
De stad heeft fantastische stadsparken waar de mensen samen zingen, stijldansen, dansen met waaiers, samen muziek maken, mahjong spelen of gewoon een bakkie thee drinken. Hier zullen de oudjes niet achter de geraniums wegkwijnen. Het eten is hier ook nog eens heerlijk, lekker heet en flink gekruid, smullen maar!
China verkeer Chengdu

Lijiang

Lijiang ligt in de provincie Yannan in het zuid-westen van China. De stad is in 1996 getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Terwijl het nieuwe gedeelte van de stad bijna geheel met de grond gelijk werd gemaakt, bleven de oude Naxi huizen in het oude gedeelte van de stad overeind staan. Na de aardbeving kwam het tourisme in Lijiang goed op gang. De stad was volop in het nieuws en vele chinezen hebben de beelden van de mooie oude stad gezien. Nu is de oude binnenstad dagelijks gevuld met duizenden chinese toeristen, erg druk. In de stad wonen nog vele mensen van de lokale Naxi minderheid. Bij de Naxi’s is de vrouw de baas. De vrouw bouwt er de huizen en beheert het geld. Als de mannen een biertje willen drinken moeten ze toestemming en geld aan hun vrouw vragen. De vrouwen lopen nog vaak in traditionele klederdracht.
Een hoogtepunt in de omgeving van Lijiang is de “kloof van de springende tijger”. Je kunt er prachtige 1 of meerdaagse wandelingen maken tussen de geweldige bergen en de Yangzi rivier, die door de kloof stroomt. Het zijn pittige wandelingen, veel klimmen en dalen, niets voor mensen met hoogtevrees.
In het plaatsje Baisha, ongeveer 6 km van Lijiang en per fiets bereikbaar, woont de beroemde doktor Ho. Misschien heb je hem wel gezien in de Himalaya reeks van Michael Palin, waarin hij de doktor bezoekt, of onze eigen Chris Zeegers in Yorin travel.

China Dr Ho

Zhongdian (Shangri-La)

Zhongdian, tegenwoordig heet de stad Shangri-La, ligt ook in de provincie Yannan en is de toegangspoort tot Tibet. Het ligt op een hoogte van 3200 meter. De grootste bezienswaardigheid is Songzanlin Si, een 300 jaar oud Tibetaans klooster. Waarschijnlijk ken je dit klooster uit de Peking Express 2006 serie, waarin de kandidaten de monniken moesten helpen met de restauratie van het klooster. In de omgeving van Zhongdian liggen een aantal meren. Het grootste meer, Lake Napa, bleek in deze tijd van het jaar opgedroogd, en bestond nu voornamelijk uit graslanden. Op deze graslanden hadden een aantal nomaden hun hutten opgebouwd en lieten er hun schapen en yaks grazen. Ze verzamelen daarna de uitwerpselen om deze te gebruiken als brandstof voor hun kachels.
In het Tibetaanse gedeelte van het dorp dansen de Tibetanen, jong en oud, elke avond van 19.00 tot 21.30h op het dorpsplein. Dit lijkt nog het meest op een soort aerobics en de muziek is een soort van Tibetaanse housemuziek. Dit doen ze niet voor de toeristen, die zijn er nog niet eens zoveel, en doen dit het hele jaar door, zelfs als het vriest. Dit is een prachtig schouwspel, waar je moeilijk bij stil kan blijven staan en al snel ga je meedoen. Werkelijk geweldig! (Filmpje dans)

China Zhongdian nomadenvrouwen

Dali

Dali, gelegen op een hoogte van 1950m, ligt tussen het Erhai meer en de Cangshan bergen, met toppen van rond de 4000m. De oude stad is omgeven door een stadsmuur van 3,5 km lang en 8m hoog. In de regio van Dali wonen veel mensen van de Bai minderheid. Deze Bai minderheid bevolkt deze regio al meer dan 3000 jaar.
In de oude stad is er een straatje dat door de bevolking Foreignerstreet wordt genoemd, omdat daar vele westerse restaurantjes zitten, waar je naast Chinees ook uitstekend westers kunt eten, waar ik overigens geen enkele behoefte aan had.
De beroemdste bezienswaardigheid van Dali zijn de 3 pagode’s. Deze staan ten noorwesten van Dali en zien er vanuit de verte mooi uit. In de omgeving van Dali kun je weer uitstekend fietsen, ik ben oa naar het meer gefietst. Bij het meer hebben we een bootje gecharterd waar we een eiland, Jinsuo Dao, mee bezocht hebben en een aan de overkant op een top gelegen tempelcomplex, het Tianjing en Guanyin Pavilion. Waren niet heel bijzonder, maar het boottochtje op het meer was aangenaam.

China Dali three pagodas

Het stenen woud (Shilin)

Het stenen woud ligt in de provincie Yannan, 120 km ten zuidoosten van Kunming. Het wordt meestal als dagtrip bezocht vanuit Kunming, maar wij hebben in een hotel in het woud overnacht. De asgrijze stenen pilaren, honderden miljoenen jaren geleden nog zeebodem, zijn ontstaan doordat het zachtere kalksteen er in de loop der eeuwen tussen uit is ge-erodeerd door de inwerking van wind en water. Er zijn nog fossielen van koraal te zien. Een legende vertelt echter dat de onsterfelijken een berg tot een labyrint kapot hebben geslagen, zodat geliefden enige privacy kunnen vinden.
Veel rotsformaties hebben namen gekregen omdat ze gelijkenis vertonen met mensen, dieren of voorwerpen, zoals “Baby Buffalo” of “Two Birds Feeding Each Other” maar deze vormen waren moeilijk te herkennen.

China stenen woud

Yangshuo

Yangshuo is een klein stadje (20.000 inw) aan de Li rivier. Het ligt midden in het karstgebergte en dat ziet er geweldig uit. Het is een “vlak” land met kalkstenen bergtoppen die je aan alle kanten boven de stad en zijn omgeving ziet uitsteken. Het heeft een subtropisch klimaat met 1400 uur zon en 1600mm regen per jaar. Ik denk dat die 1600 mm zijn gevallen in de dagen dat ik er was, want het heeft continue geregend.
Toch heeft dat aan het plezier niets afgedaan. Ik heb hier drie dagen rondgefietst en overal om je heen torenen de kalkstenen pieken omhoog en glinsteren de rivieren. We hebben 1 nacht in een hotel in Yangshuo geslapen en 2 nachten bij een Chinese familie in een huis op het platteland op ongeveer een uur fietsen van Yangshuo. Dit uur was wel geheel over glibberige, modderige met keien en plassen bezaaide weggetjes.
Tijdens een fietstocht zijn Pieter en ik in een klein boerendorpje op een begrafenis “feestje” beland waar we meteen aan tafel moesten aanschuiven en meerdere kommen rijstwijn moesten nuttigen. Het was pas 1 uur ’s middags en nadat ’s avonds bleek dat de zoon van de familie ook een jerricannetje met rijstwijn had, ben ik toch een uurtje kwijtgeraakt.

China Karstgebergte

Hong Kong

En dan Hong Kong. Niet te vergelijken met de rest van China. Een wereldstad met een indrukwekkende skyline. Vooral ’s avonds als er van acht tot kwart over acht een lichtshow wordt opgevoerd door op muziek de torens te verlichten, de “symphony of light”. Prachtig! Hong Kong is sinds het eind van de opium oorlog in 1842 tot aan 1997 een Engelse kolonie geweest. Vanaf 1997 is het dus weer Chinees, maar het heeft wel een speciale status binnen de volksrepubliek van Speciale Administratieve Regio (SAR) met een eigen wetgeving, belastingstelsel, budget en vrijheid op elk gebied, behalve defensie en buitenlands beleid. Chinezen kunnen ook niet zo maar vrij heen en weer reizen tussen Hong Kong en de rest van de republiek.
Vooral de winkel liefhebbers zullen aan hun trekken komen in Hong Kong, het is 1 groot winkelcentrum waar je tot diep in de nacht kunt shoppen. De Hong Kongse dames zijn om elf uur ’s avonds nog rustig een paar nieuwe schoentjes aan het uitzoeken. Net zoals in Nederland zie je de mannen er verveeld bij hangen, ik denk dat ze liever een biertje zouden drinken.
Ik heb in de wateren rond Hong Kong nog een aantal duiken gemaakt met een paar expats. Wilde toch de unieke roze dolfijnen zien, ben ze helaas niet tegen gekomen. De duiken waren ook niet echt spectaculair, het had de laatste dagen veel geregend waardoor het zicht beperkt was.
Wel spectaculair zijn de paarderaces. Bijzonder populair onder de bevolking. Er zijn 2 stadiums waar de races worden gehouden. Ik heb een raceavond meegemaakt in het Happy Valley racecourt op Hong Kong Island. Ondanks de hulp van een amerikaan, die al 6 jaar in HK woonde, ben ik er niet in geslaagd om in 1 van de races de winnaar te voorspellen, hetgeen me alleen maar verlies opleverde. De biertjes daarentegen smaakten uitstekend!

China Hongkong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *